Jordi Domènech

Responsable Unitat Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra

“Està demostrat que quan es denuncia s’aconsegueix atrapar l’assetjador”

(Reproduïm l’entrevista a l’inspector Jordi Domènech, apareguda al Diari Ara el dia 03.07.2017)

L'inspector Jordi Domènech assegura que cada cop detecten més casos de ciberassetjament. Recomana extremar la precaució i desconfiar de certes relacions a internet.

-Quan arriba la denúncia d'un adolescent assetjat als Mossos, com es tracta la víctima?
-Els menors acostumen a arribar a la comissaria amb els seus pares i fan un primer relat dels fets. És normal que en les primeres declaracions no diguin tota la veritat perquè tenen vergonya. La denúncia se'n va llavors a la unitat central de delictes informàtics, on hi ha persones especialitzades a prendre declaracions a menors. Psicòlegs i informàtics van al domicili de la víctima per fer una exploració a fons. Fins i tot demanen als pares que marxin per tractar el menor de manera més relaxada. Interessa tenir una declaració en condicions per estalviar-nos problemes. També ens trobem amb pares que, per vergonya, no volen explicar-ho. Però està demostrat que quan es denuncia s'aconsegueix atrapar l'assetjador.

-Cada vegada es produeixen més delictes d'aquest tipus?
-Cada vegada detectem més casos de ciberassetjament, però no sabem si és perquè n'hi ha més o perquè abans no es denunciaven tant. Es fa difícil saber si el fenomen va a més.

-Aquesta és la primera vegada que l'assetjador també és menor?
-Normalment són persones més grans, però no és la primera vegada. Cada vegada ens trobem un perfil més jove, i també algunes dones.

-Quin consells donaria per evitar caure en aquests casos?
-Desconfiar d'internet i assegurar-se molt bé de qui són les persones amb qui parlem. Pensar que internet no dóna l'anonimat i que esborrar-ne continguts és molt difícil. I no donar dades personals, perquè és el que busquen els assetjadors per fer l'extorsió. A vegades deixem els fills davant l'ordinador i no sabem què fan. I si tenen mòbil, encara es complica més. Cal ensenyar-los des de petits els perills d'internet.

Veure l’entrevista sencera al Diari Ara